Dawna kuchnia nadal żyje

Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak standardowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film