Pasta czyli makarony

Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych możliwości, jakie oferuje kuchnia z Europy na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie potrawy

Typowemu Polakowi włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.

Podstawowe dania włoskie

Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. bianca Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.

Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film