W czasach obecnych uczulenia pokarmowe pojawiają się z większą częstotliwością niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu nietolerancji również jest na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do głównych symptomów, które powinny wywołać zaniepokojenie należą: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak apetytu, często występujące biegunki, nudności, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny. W wyniku uczulenia na gluten może występować też anemia spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby czekać na pojawienie się wymienionych dolegliwości. Mamy w końcu możliwość zrobienia właściwego testu. Opierając się o diagnozę konieczne mogą się stać zmiany jadłospisu, a co za tym idzie – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wykluczyć wiele rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten muszą pamiętać też o uważnym studiowaniu listy składników produktów poddanych obróbce. Istotne jest też unikanie spożywania takich dań, co do których nie mamy wiadomości w zakresie składu. Tak w przypadku żywności, jak i leków.
Fajny tekst o alergii na gluten czyli celiakii
Różnorodne stabilizatory niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak załamywać. Pozbawione glutenu produkty są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w supermarketach. Prócz tego wiele sklepów z pieczywem ma w ofercie bezglutenowe wypieki. W menu warto zawrzeć jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki postaci. Dietę nietolerującego glutenu również można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet rezygnowanie z słodyczy. Funkcjonowanie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.